Qobbeh Complex

(in collaboration with architect Maha Nasrallah)

The Qobbeh Complex is in actual fact a prototype of a climate-responsive educational facility. We are fortunate to have a Client keen to develop and improve the environmental quality and performance of the project.

The Complex consists of a dormitory, school, workshops, nursery, family service center, auditorium, cafeteria and a library. These functions cater to the needs of the population of the region extending from Beirut to Sidon.

The project’s massing is integrated in the site, and the courtyards and terracing enhance the environmental quality.

The design process of the project was guided by passive environmental strategies, resulting in climate-responsive buildings that benefit from optimal orientation, natural ventilation, and proper daylighting. Climatic buffer zones strengthen the continuity between internal and external zones, while the light scheme helps defining spaces and identifying spatial sequence and use.

The various buildings are built with local materials that are cost-effective and require low maintenance, thus minimizing both initial and operational costs. Horizontal and vertical louvers reflect excessive light and solar radiation in summer. Solar water heaters and efficient systems also reduce the use of fossil fuels.

To further ensure the performance of the project in relation to the passive strategies adopted, dynamic thermal modeling and daylight factor simulations were conducted during the design phase by Arup in London).